För ett par hundra år sedan var de flesta vetenskapsmän alla enade om att människans utveckling startade vid födseln och mynnades av vid vuxenåldern. Nuförtiden tror vi istället att människan utvecklas hela livet. Det kan dock vara viktigt att påpeka att utveckling behöver inte alltid gå i riktningen mot ökad mognad utan olika företeelser kan leda till att ens utveckling ”försämras”. Exempel på detta är att äldre människor kan tappa kognitiv förmåga eller att individer kan ha svårt att ändra sin uppfattning när de väl lärt sig något.
Vad är utvecklingspsykologi?
Utvecklingspsykologi är vetenskapen kring hur människan formas utifrån det kognitiva, fysiska och socioemotionella perspektivet. Nedan förklaras de tre aspekterna.
Den fysiska utvecklingen centrerar kring inre och yttre kroppsliga förändringar. Till exempel kan man observera en persons förändring av kroppsvikt, längd, skelett, organ och muskler. Fin- och grovmotoriska förmågor inkluderas också i den fysiska utvecklingen. Exempel på finmotorisk utveckling kan vara att lära sig bygga med lego eller att använda en sax. Grovmotorisk utveckling kan innebära att lära sig gå, simma, cykla eller hoppa hopprep.
